No Nonsense Haverrepen

Soms heb ik het gevoel dat ik altijd maar onderweg ben en als ik weet dat er weer zo een dag aankomt dan zorg ik altijd dat ik wat snacks in m’n tas heb, just in case! Meestal een stuk fruit of een plak bananabread. Hiervoor zorg ik dat ik op maandag een grote portie bak, een deel eventueel invries, maar waardoor ik de hele week voorzien ben. Wat ook makkelijk is, is een muesli- of haverreep, maar wel zelf gebakken, want die van uit de supermarkt zit meestal nog steeds vol met geraffineerde suikers. Daarom heb ik de meest standaard variant gemaakt, zonder al te veel poes pas, die je met je eigen fantasie kan aanpassen en er is dan ook heel wat mogelijk! Probeer het eens met andere noten, kruiden, gedroogd fruit of kokos. Oja, ze zijn ook tot wel 2 weken te bewaren!

Ingrediënten voor 18 á 20 repen:
– 300 gram havermout
– 300 gram verse dadels, hoe zachter hoe beter
– 30 gram gebroken lijnzaad
– 50 gram paranoten
– 50 gram hazelnoten (zonder schil)
– 4 el kokosolie
– 80 gram agave siroop of honing

Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden Celcius. Ontpit de dadels en pureer deze glad met 2 el water. Hak de noten grof met een groot mes en voeg deze samen met de havermout en het lijnzaad bij de gepureerde dadels in een grote kom.

Verwarm de honing en kokosolie in een pannetje waardoor het vloeibaar wordt en giet dit bij het mengsel. Kneed dit goed door met je handen zodat alles goed verspreid is en je een grote plakkerige bol kan vormen.

Neem een ovenschaal en bekleed deze met bakpapier. Tip: doe onder het bakpapier een paar drupjes honing zodat het papier goed blijft plakken. Verdeel vervolgens het mengsel over de vorm en druk het goed aan zodat de hoogte overal gelijk is en het een compacte ‘plaat’ is (druk ook de randjes een beetje aan). Bak dit 25-30 minuten in de oven.

Haal de ovenschaal uit de oven, en leg het bakpapier met de ‘plaat’ op het aanrecht en snijd de warme koek in repen met een dun scherp mes wanneer. Geheel laten afkoelen waardoor ze hard en krokant worden en je hebt je eigen verse haverreep zonder kunstmatige toevoegingen!

De repen zijn in een afgesloten in een luchtdichte trommel tot wel 2 weken te bewaren! Super toch?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *