Spelt Pizza: Tuinerwten en Rauwe Ham

Ken je dat? Dat je teruggaat naar een plek waar je al eens eerder bent geweest en dan al van te voren bedenkt wat het eerste is dat je daar gaat eten? Ik ken dat in ieder geval wel! Elke zomer gaan we terug naar Italië, waar ik ben opgegroeid, en aan het strand daar kun je heerlijk eten. Een echte Italiaanse nonna bereidt daar de lekkerste gerechten met verse producten uit de moestuin. Omdat er bijna teveel lekkere dingen zijn om te kiezen, zetten we altijd een aantal gerechten in het midden erbij en één van de favorieten is dan de Focaccia Piselli e Prosciutto Crudo, ofterwijl, een focaccia met erwten en rauwe ham, heerlijk! Daarom m’n eigen gezonde versie daarvan, maar dan in pizza vorm! En ze zijn echt fantastisch, al zeg ik het zelf…….

Ingrediënten 2 medium pizza’s (bodem):
– 125 gram speltbloem
– 125 gram speltmeel
– snuf zout
– 150 ml water
– 1 el olijfolie
– 3,5 gram gist

Topping:
– tuinerwten (ontdooid uit het vriesvak)
– cottage cheese (bv. Hüttenkäse)
– rauwe ham (bv. Parmaham)
– peper
– zout
– chili vlokken

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden celcius, het is belangrijk dat de oven goed warm is als de pizza’s erin gaan. Meng in een kom de speltmeel, de speltbloem en het zout en maak een kuil in het midden. Meng in een ander kommetje het water met de gist en de olijfolie en laat een paar minuten staan. Roer goed door en giet dit in de kuil in de andere kom en vermeng dit rustig met een vork tot één geheel en kneed het deeg vervolgens stevig met je handen. Het makkelijkst gaat dit op een met bloem bestoven aanrecht en vergeet niet wat bloem op je handen te doen om het plakken te voorkomen. Kneed het deeg zo’n 5 minuten (kneed door steeds duw-achtige bewegingen te maken) totdat je een glad en elastisch deeg hebt. Mocht je het deeg te plakkerig vinden, voeg dan wat extra bloem toe totdat het de juiste substantie heeft. Leg het deeg in een grote kom met een theedoek erover en laat dit een half uur staan.

Haal het deeg uit de kom en leg het weer op een met bloem bestoven aanrecht. Kneed vervolgens de lucht uit het deeg en verdeel in twee gelijke stukken. Leg een deegballetje op een vel bakpapier en rol deze met een deegroller zo plat mogelijk uit in een ovale vorm (ik heb een grote pepermolen gebruikt als deegroller!).

Meng de Hüttenkäse met een snuf zout en peper en verdeel het mengsel over de pizzabodems. Bak de pizza’s ongeveer 20 minuten in de oven of tot de bodem krokant is (even checken dus!). Haal de pizza’s eruit en beleg met de tuinerwten en de Parmaham. Strooi hier nog wat chili vlokken overheen en je gezonde pizza’s zijn klaar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *