De Drie G’s On Toast

De aspergetijd is weer aangebroken en dan plan ik altijd een zondag in waar ik langs ga bij m’n ouders om zo een heerlijk bordje asperges voorgeschoteld te krijgen. The real way! Asperges kan je namelijk op allerlei manieren eten. Toch blijft de klassieker wel heul errug lekker. Witte asperges, ham, krieltjes, botersausje en m’n vaders (voor mij niet meer zo) geheime eierprutje waar de gehele voorraadkast ingaat. Wat eten we als toe? Verse zoete aardbeitjes natuurlijk, want als je toch bij de aspergeboer bent dan kan je deze niet laten liggen!
Maar naast deze klassieker is er ook nog een manier om ze als een heerlijke gezonde brunch voor te schotelen. De drie G’s dus: Geroosterde Groene Asperges, Gerookte Zalm en Gepocheerde eieren! Een top trio als ik het zo zie. Een lekker stukje toast eronder. Een hapje. Je ogen dicht. En mmmm…..

Ingrediënten (voor 1 of 2 personen):
– 8 groene asperges (onderste blanke gedeelte eraf gehaald)
– 2 (dikke) sneetjes brood (zelf haal ik altijd een ongesneden brood zodat je lekker dikke plakken kan snijden; in dit geval spelt)
– 50 gram gerookte zalm
– 2 verse eieren
– rasp van 1 citroen
– 2 el olijfolie
– 1,5 tl witte azijn
– peper
– zeezout

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden Celcius. Bestrijk de asperges met 1 tl olijfolie en rooster deze in 10 minuten gaar in de oven.

Smeer beide kanten van de sneetjes brood in met olijfolie vermengd met de helft van de geraspte citroen en rooster deze in een grillpan (zonder extra olie in de pan) totdat je donkere grillstrepen ziet.

Zet vervolgens een diepe kookpan op het vuur om het water te laten koken en voeg wanneer het kookt 1,5 el azijn toe en roer dit door elkaar. Breek het ei in een kopje en laat de dooier heel. Zet het vuur laag zodat het geen kookbellen meer heeft en roer met de achterkant van een pollepel in de pan zodat een draaikolk ontstaat. Giet rustig het eitje in het midden van de kolk en kook het eitje 3 minuten. Zet ondertussen een bakje ijswater klaar en haal na 3 minuten met een zeef het eitje uit het water en leg in het ijswater om te rusten. Herhaal dit met het andere eitje.

Beleg het brood met de geroosterde groene asperges, de gerookte zalm, de gepocheerde eieren, zeezout, versgemalen peper en de rest van het citroenrasp.

Moment van geluk? Zet een scherp mesje in de eitjes en laat het eigeel eruit vloeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *